finhakaton_IMG_20-1

Два тима победија на Фин Хакатонот

Два тима победија на Фин Хакатонот за креирање на веб апликација, видео и мултимедијална игра за граѓанскиот буџет. Тие ќе го делат наградниот фонд од 1.5 милиони денари и ќе имаат можност да го развијат својот производ и да отворат сопствена фирма преку која понатаму ќе го пласираат.

Тимот составен од Стефан Митевски, Ивана Ѓорѓиевска Стојановски и Георги Михаилов имаа најдобра видео и мултимедијална игра. Најдобра веб апликација понуди тимот составен од Елена Андреева, Теди Пејоски, Елена Јовчевска, Каја Столеска, Александар Трпески и Александар Бакo Марковски.

finhakaton_slika 333_0

Двата тима ќе работат на развој на финални производи со Министерството за финансии и Фондот за иновации и технолошки развој, кои наскоро ќе им станат достапни на граѓаните.

Фин Хакатонот е во организација на Министерството за финансии и Фонд за иновации и технолошки развој. Целта на предизвикот кој траеше 48 часа во Министерството за финансии е да се направат јавните финансии и Буџетот на Република Македонија подостапни за граѓаните преку идеи од самите граѓани.