Cover photo Петок за млади во ФИТР

#ПетокЗаМлади @Технома – ФИТР организира работилница за поттикнување на иновации помеѓу средношколците

Фондот за иновации и технолошки развој продолжува со започната иницијатива – #Петок за млади @ФИТР, со цел да се поттикнат креативните вештини и иновативноста кај младите. Овој петок (25.10.2018 год) во рамките на манифестацијата Макинова која е поддржана од Фондот, на саемот Технома ќе се одржи „Креативна работилница за младинско творештво“.

Своите иновативни проекти ќе ги претстават ученици од неколку средни училишта од Македонија кои ги изработиле во рамки на работилниците организирани од страна на Сојузот на здруженија за техничка култура на Република Македонија – „Народна техника“, како и средношколците од „Михајло Пупин“ и „Јосип Броз Тито“ од Скопје чии проекти се избрани во рамките на „Предизик за млади“ на ФИТР.

Учениците и посетителите, меѓу другото ќе имаат можност да ги видат проектите „Хигиена на забите со еколошка паста“ изработен од учениците од „Ацо Русковски“ од Берово, „Теслин трансформатор“ на учениците од средното училиште „Коле Нехнетин “ од Штип, проектот „Вертикален плотер“ на учениците од средното училиште „Јахја Кемал“ од Скопје како и проектот на средното училиште „Михајло Пупин“ за изработка на оригинален 3Д принтер за кој користат посебна софтверска програма.

Целта на работилницата е учениците да разменат практични искуства кои ќе ги поттикнат да работат на нови иновативни проекти, надвор од училниците, преку интеракција и дружење.

Работилницата ќе се одржи на 26.10.2018 год (петок), во 12 часот, во рамки на саемот Макинова кој се одржува во спортската сала „Борис Трајковски“.

Истовремено ФИТР се приклучува на огромниот број на хумани граѓани, организации и компании кои помагаат и донираат за лекувањето на Сара Настеска од Охрид. На штандот на ФИТР е поставена кутија за донации. Собраните финансиски средства од страна на хуманите граѓани до завршувањето на Саемот на 28.10 ќе бидат донирани за Сара заедно со досега собраните финансиски средства од страна на вработените во ФИТР.

Макинова и Еконова ФИТР на Технома кутија со донации за Сара Настеска

Да бидеме хумани и да ја покажеме нашата солидарност на дело!