Entries by fondinov

Тридневна работилница за подготовка на проектни апликации за јавниот повик „СтартАПувај“

Во ФИТР во тек е работилница за подготовка на проектни апликации во рамки на тековниот јавен повик за кофинансирани грантови за старт-ап и спин-оф компании – „СтартАПувај“. Целта на триднената работилница е јакнење на капацитетите на потенцијалните апликанти за инструментите на ФИТР. „Сакаме да ви ги пренесеме искуствата на земјите со развиени иновациски екосистеми за […]

Граѓаните добија увид во Буџетот на РМ преку веб-платформа

Буџетот на Република Македонија станува уште подостапен до граѓаните преку веб-платформата изработена од победниците на ФинХакатонот. Како што беше истакнато денеска на прес-конференција во Министерството за финансии, граѓаните ќе ги дели само еден клик до сите информации за приходите и расходите во буџетот. На овој начин буџетот ќе им стане подостапен на граѓаните. – Граѓанскиот […]

„Светска недела на претприемништво“ со поддршка на ФИТР

Стартап Македонија организира панел дискусија на тема „Воведување на корпоративните иновации во Македонија“ (Introducing Corporate Innovation to Macedonia), како дел од светската недела на претприемништво (Global Entrepreneurship Week). Настанот ќе се одржи на 14.11.2018 год, со почеток во 18:00 часот во Јавна Соба во Скопје, а целта e поврзување на најразвиените комапнии од областа на информатичките технологии, […]

ФИТР одржа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип

Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој денеска одржаа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип. Настанот се одржа на ‘Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип. Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува со поддршка на Светска банка. Повеќе информации за повикот се достапни на следниот […]

Работилница за подготовка на апликации за „СтартАПувај“ во ФИТР

Фондот за иновации и технолошки (ФИТР) организира работилница за подготовка за апликации на предлог во рамки на тековниот јавен повик за кофинансирани грантови за старт-ап и спин-оф компании – „СтартАПувај“. Работилницата ќе се одржи од 19 до 21 ноември 2018 год, во просториите на ФИТР во ГТЦ (1 спрат, спроти Жена Парк), во соработка со […]

Проектот „Развој на паметен фотоволтаичен модул (ФВ-ПАМ)“ на Торакс со поддршка од ФИТР

Проектот „Развој на паметен фотоволтаичен модул (ФВ-ПАМ)“ има за цел да прерасне во нов револуционерен производ од областа на енергетско-ефикасните фасади и покриви. Овој проект е на компанијата Торакс, која го спроведува во соработка со Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ преку новоформираниот Центар за трансфер на технологии и иновации, ИНОФЕИТ и компанијата Интебако. „Во […]

Промовирана интерактивна табла пред учениците – Училишен час во рамките на „#ПетокЗаМлади @ФИТР“

Интерактивен училишен час се одржа денес (09.11.2018 година) во просториите на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Часот го водеше професорот по дигитални системи и практична настава, Димитрија Ангелков кој предава во средно стручно училиште „Киро Спанџов“ од Кавадарци, а. истовремено е и основач на компанијата „Интерактивна иднина“. Професорот Ангелков пред дел од учениците […]

Училишен час во рамките на „#ПетокЗаМлади @ФИТР“ – Преку интеракција до иновативни предлог проекти

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) продолжува со предвидените активностите за поддршка на креативното и критичкото размислување кај младите – „#Петок за млади @ФИТР“. Овој петок ФИТР е домаќин на Димитрија Ангелков, професор од средното стручно училиште „Киро Спанџов“ од Кавадарци, иноватор и основач на „Интерактивна Иднина“. Тој пред деветтоодделенците од основното училиште „Петар […]