478 апликации, вкупни инвестиции од 105 милиони евра – Презентирани првичните податоци од јавниот повик за грантови за комерцијализација на иновации на ФИТР

Заменикот на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски денес, на прес конференција, ги презентираа првичните податоци во врска со доставените апликации од страна на компаниите на завршениот втор јавен повик за ко-финансирани грантови за комерцијализација на иновации, кои се однесуваат на мерките од третиот столб на Планот за економски раст (ПЕР), за поддршка на микро, мали и средни компании.

Вицепремиерот Анѓушев потенцираше дека интересот на компаниите на вториот јавен повик е навистина голем, значително повисок во однос на повикот во 2018 година, со што се покажува дека микро, малите и средни компании ги препознаваат мерките како исклучителна можност за нивниот развој. Како споредба, вицепремиерот кажа дека во 2018 година, апликации беа доставени од 244 компании, а биле потпишани договори со 133 компании, додека на вториот јавен повик се имаат пријавено 487 апликации, што е двојно повеќе од лани.

Презентација ПЕР 2019 година 2

“Поддршката на микро, малите и средни компании е, и ќе продолжи да биде еден од столбовите за економски развој на нашата држава. Со овие мерки, силно се поддржува индустријата, која покрај градежништвото, земјоделството и трговијата, е еден од главните генератори на бруто домашниот производ. Преку доставените апликации, утврдивме дека се планирани вкупни инвестиции во висина од 105 милиони евра, а компаниите во своите барања побаруваат 70 милиони евра, додека 35 милиони евра се сопствени средства на компаниите“, нагласи Анѓушев.

Вицепремиерот посочи  дека за поддршка на ММСП, во 2019 година, во буџетот се планирани околу 10,5 милиони евра, а додаде дека по извршена евалуација на сите апликации и утврдување на квалитетот на проектите, доколку постојат доволно квалитетни проекти, Владата ќе направи напор да се обезбедат дополнителни средства за поддршка на проектите на компаниите.

„Мерките за поддршка на микро, малите и средни претпријатија, како и мерките од Законот за финансиска поддршка на инвестициите, се главен генератор на индустрискиот развој во Република Северна Македонија, каде имаме исклучително добри резултати.

Само во првиот квартал на 2019 година, во споредба со истиот квартал лани, бележиме раст на индустриското производство над 8%, раст кој не е возможен без нови инвестиции во индустрија и отворање на нови погони. Како резултат на мерките за поддршка на Владата, во согласност со Законот за финансиска поддршка на инвестициите, во моментот се реализираат 19 нови инвестициски проекти во технолошко-индустриските развојни зони, дополнително неколку фабрики надвор од ТИРЗ. Потврдена  е нова инвестиција на словенечката компанија ТАБ МАК во Пробиштип во вредност од 25 милиони евра, како и нова инвестиција за изградба на шински возила на чешката компанија Локо Транс. Во моментот вкупно се градат околу 25 фабрики, кои ќе отворат нови над 5000 работни места, што ќе придонесе за понатамошен развој на економијата во Република Северна Македонија“, нагласи вицепремиерот Анѓушев

“Овие рекордни бројки, од интересот на компаниите на јавниот повик, се знак на доверба во процедурите и инструментите на ФИТР. Воедно истите се показател дека домашните компании имаат потреба од финансиска поддршка и се подготвени да инвестираат сопствени средства во развој и иновации. Особено охрабрува фактот што компаниите предвидуваат ангажман на нови 2726 лица, што е пораст од 59,34% во однос на лани,“ нагласи Деспотовски.

Презентација ПЕР 2019 година 3

Компаниите од ФИТР побаруваат над 70 милиони евра што е за 14 пати повеќе од предвидениот буџет за овој повик во висина од 5 милиони евра.

“Јас верувам во овој процес и позитивните ефекти за економијата, и ќе се заложам заедно со Владата на РСМ да се обезбедат дополнителни средства за финансирање. На тоа не обврзуваат бројките што ги презентираме и денеска, а кои се показател и за ефикасноста на овој дел од економската политика на владата“ порача Деспотовски.

Инаку најголем дел од апликациите се од скопскиот регион, но има и од 27 други места од целата земја. Во однос на секторите, пристигнат се апликации од 28 индустрии, најголем број од ИТ секторот, но меѓу останатите има и од земјоделие, здравство, маркетинг, машинска и прехранбена индустрија.

Во тек е административната проверка по што следи фазата претселекција која ќе ја вршат надворешни стручни лица, домашни експерти од 22 економски дејности. Проектите кои ќе добијат минимум 51 поени во просек преминуваат во втората фаза, во која Комитетот за одобрување на инвестиции, составен од пет странски експерти, ќе ја донесе конечната одлука за финансирање на предлог проекти.

Компаниите и нивните инвестициски предлози ќе се оценуваат по пет категории: степен на иновативност, квалитет на подготвен проект, потенцијал на пазарот, капацитет на апликант и влијание на проектот.

Овие мерки, кои се дел од Планот за економски раст, од годинава се поддржани и од Светска Банка која стана финансиски партнер на ФИТР и Владата во реализација на Планот за економски раст, во делот на комерцијализација на иновациите. Јавниот повик за прибирање на апликации за ко-финансирани грантови беше отворен од 31.03 до 15.05.

Израелски бизниси заинтересирани за македонските компании – корисници на ФИТР

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) во соработка со амбасадата на Израел во земјава, денеска организираше средба меѓу израелски инвеститори и македонски компании – корисници на ФИТР чија цел е да се отворат нови можности за поддршка и развој на македонските компании и пристап до странски фондови.

“Нашата земја веќе не е изолиран остров туку станува дел од глобалните економски текови. Денес триесетина компании корисници на ФИТР имаат можност за директни средби со потенцијалните израелски инвеститори и верувам дека дел од нив ќе започнат со конкретна соработка,“ изјави Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој. Тој додаде дека Фондот и Владата на Република Северна Македонија остануваат посветени на финансиската поддршка за македонските компании.

Израелски компании македонски компании ФИТР 2

“Годинава се планирани дополнителни 12.5 милиони евра инвестиции преку инструментите на ФИТР. Ние веруваме во потенцијалот на македонските компании и целта на овие иницијативи е да покажеме дека можеме да извезуваме иновативни продукти и услуги наместо човечки капитал,“ рече Деспотовски.

Амбасадорот на државата Израел во Република Северна Македонија, Дан Орион најави дека е ова е проширување на успешната взаемна соработка меѓу двете земји.

Израелски компании македонски компании ФИТР 3

“Веќе работиме на многу проекти во повеќе области. Во нашите односи лежи огромен потенцијал кој треба да се искористи. Денес овде донесов неколку израелски инвеститори кои работат во различни области за да се запознаат со македонските компании. Ова денес е нов почеток кон проширување на взаемната соработка, особено со Фондот за иновации и технолошки развој,“ рече амбасадорот Орион.

Инаку на средбата на израелските инвеститори им беа претставени можностите за инвестиции во земјава, а македонските компании имаа можност за директни средби на кои ги презентираат своите бизнис проекти пред потенцијалните инвеститори.

Меѓу израелските компании и инвеститори има краудфандинг платформа со повеќе од 13000 инвеститори и со над 18 милиони долари инвестиции, потоа компании кои работат во ИТ индустријата со над 9000 вработени низ светот, меѓу кои и во Северна Македонија, како и инвестициски фонд кој работи со стартап компании и е еден од фондовите со најголем процент на успешност на компании кои ги финансираат на светско ниво.

Тридневна работилница за подготовка на проектни апликации за јавниот повик „СтартАПувај“

Во ФИТР во тек е работилница за подготовка на проектни апликации во рамки на тековниот јавен повик за кофинансирани грантови за старт-ап и спин-оф компании – „СтартАПувај“. Целта на триднената работилница е јакнење на капацитетите на потенцијалните апликанти за инструментите на ФИТР.

„Сакаме да ви ги пренесеме искуствата на земјите со развиени иновациски екосистеми за тоа како најдобро да подготвите предлог проекти и да добиете средства за кофинансирање. Ваквите работилници се одлична можност да научите нешто ново. Искористете го тоа максимално за овој и за сите идни повици. Никогаш не се откажувајте, секој повик е можност да стигнете до целта“, изјави Јован Деспотовски, директорот на ФИТР и најави дека вакви работилници ќе има и во иднина.

FITR_Startapuvaj_19-11-18_01

Во текот на следните три дена (19.11.- 21.11), осум експерти со меѓународно искуство од областа на претприемништвото ќе ги обучуваат присутните за различни видови бизнис модели, валидација и анализа на пазар, подготовка на финансиски проекции, подготовка на стратегија за лансирање и продажба на производ и др.

FITR_Startapuvaj_19-11-18_07

Работилницата е во организација на ФИТР, во соработка со Швајцарската програма за претприемништво (Swiss Entrepreneurship Program).

Поради големиот интерес ФИТР до крајот на месецот ќе организира уште една ваква работилница.

Промена на канцеларии

Фондот за иновации и технолошки развој Ве известува дека се наоѓа на нова локација во Градски трговски центар, на прв спрат, кон Жена парк.

Новата адреса е: ул. ГТЦ, локал 6, Д.Е. 220, 1000 Скопје.

Може да не контактирате на телефонските броеви: 071 393 857 / 02 3 145 258, и на 02 3 223 373, како и на маил адресата: info@fitr.mk.

Со иновации до решавање на загадувањето на воздухот во урбаните средини

Фонд за иновации и технолошки развој од денес 3 ноември до 30 ноември започнува „О2 предизвик“ – јавен повик за финансирање на проекти за намалувањена загадувањето на воздухот.

„Овој повик се однесува на сите микро, мали и средни претпријатија кои сакаат да развијат иновативен производ, услуга, процес или методологија која ќе помогне во решавање на проблемот со загадувањето на воздухот. Во реализација на проектите охрабруваме вклучување и на НВО сектор и академска заедница, за што компаниите -апликанти ќе бидат посебно вреднувани преку критериумот – проектен тим. „О2 предизвикот“ е дел од новите иницијативи во работењето на Фондот, меѓу кои и примена на иновации во јавен сектор“ – вели Јован Деспотовски директор на „Фондот за иновации и технолошки развој“.

FullSizeRender5

„О2 предизвик“ е создаден за поттикнување на иновативни идеи и акции кои ќе водат кон решавање на проблемот со загадување на воздухот во урбаните средини во Македонија

„О2 предизвикот“ бара решение/ја во една од следниве области: Користење на енергија за греење, Транспорт и мобилност и Градежништво и урбани алтернативи.

Предложените проекти треба да резултираат со видливи резултати, како што e нова услуга за граѓаните, нов ефикасен и еколошки производ, поефикасна јавна услуга или пак промена на однесувањето на граѓаните.

Вкупниот буџет за О2 предизвик изнесува 6.000.000 денари. Наградувањето ќе се врши согласно со рангирањето на предлог – проектите сé до исцрпување на вкупниот износ на буџетот. Оценувањето, селекцијата и донесувањето на конечна одлука за избор на победници, се врши од страна на Комисија за оценување и избор.

Повеќе информации за повикот на следниот линк www.fitr.mk/O2predizvik;

FullSizeRender[3]

Лујза Витон – директор на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во Макеоднија и Јован Деспотовски – директор на Фондот за иновации и технолошки развој

Во реализацијата на „О2 предизвикот“ се вклучуваат и Министерството за животна средина и просторно планирање и Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), како и партнер организации и експерти.

Инаку О2 предизвик претставува пилот-проект за дизајнирање и воведување на нов Инструмент на Фондот за иновации и технолошки развој за примена на иновации во јавен сектор. Во подготвителна фаза се натрпевари и предизвици и во други области, пред се во образованието.