Foto 2

Деспотовски на регионална конференција Innovation Talk 2018: Македонија во 2018 година за 12 пати ја зголеми поддршката за иновации

Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР), Јован Деспотовски, учествува на Innovation Talk 2018 – регионална конференција за технолошки иновации која се одржува во Белград.

На панелот „Иновации-поглед од Балканот“, Деспотовски заедно со министрите задолжени за иновации, наука, истражување и технологија на Србија, Босна и Херцеговина, Република Српска и Словачка, зборуваа за улогата на државата во развојот на иновациите и подобрувањето на бизнис екосистемот. Директорот на ФИТР ги претстави активностите кои ги презема македонската влада за поддршка на иновациите во земјата, нагласувајќи дека владата годинава за 12 пати ги зголемила инвестиците во овој сектор во однос на претходните три години вкупно.

Despotovski_InnovationTalk18_02

„Нашата политика е дека иновациите се применливи секаде и сакаме да ги поттикнеме сите кои имаат иновативни идеи да ги претворат во успешни бизнис приказни. Она што ни недостасува е креирање на критична маса успешни примери со кои покрај државата која е важен фактор, ќе се охрабрат и приватните инвеститори да вложуваат пари во иновативни проекти,“ изјави Деспотовски.

Сите соговорници на дебатата се согласија дека е потребна промена на менталитетот и кај компаниите и кај инвеститорите за побрз и поефикасен развој на економијата, како и дека иднината е кај младите луѓе.

„Апетитот за преземање ризик во бизнисот е сѐ уште мал, особено кај младите луѓе. Преку разни програми работиме на тоа да им се развие критичкиот начин на размислување уште од мали нозе и да се научат да преземаат ризик, да се поттикнат своите бизинис идеи да ги реализираат дома, а не да ја бараат својата иднина надвор. Бидејќи само со преземање на ризик може да се направи значаен чекор напред, ризикот е шанса не само опасност,“ нагласи Деспотовски.

Учесниците на министерскиот панел се согласија дека регионот има голем потенцијал кој сѐ уште не е докрај искористен и дека за да се оди побрзо напред потребна е поголема регионална соработка.

Despotovski_InnovationTalk18_03

Директорот на ФИТР оствари и билатерални средби со Ненад Поповиќ, министер за иновации и технолошки развој на Р. Србија и со Ален Шераниќ, министер за наука и технологија на Република Српска. На средбата со министерот Поповиќ се разговараше за институционалната поставеност и искуството на Србија во делот на иновации, а беа разгледани и можностите за регионална соработка.

На конференцијата учествуваат истакнати регионални и локални експерти од јавни и меѓународни компании кои дебатираат на различни панели меѓу кои се: паметни градови, индустрија 4.0, технологија на иднината и соработка меѓу корпорации и иновации. Учесниците на конференцијата имаат можност да се запознааат со најновите трендови во областа на иновациите и нивна примена во општеството и економијата, како и со потенцијалите за користење на нови технологии во бизнисот, начинот на кој истите ги менуваат традиционалните индустрии, како и кои се националните рзвојни политики во областа.

Foto 1

Целта на настанот е на едно место да  се соберат сите релевантни актери од иновативниот екосистем на регионот како придонес кон отворање на нови можности за соработка во регионот.