Кодвел Дона ФИТР создаваме успешни приказни

Карас: Со поддршката од ФИТР, нашиот продукт ќе стане светски познат бренд

Македонската компанија Кодвел/Codewell работи на полето на вештачката интелигенција со фокус на дигитални асистенти и мобилни апликации.

„Нашиот проект ‘Дона’ е асистент базиран на вештачка интелигенција кој е наменет за HR сферата и има за цел да го иновира начинот на кој компаниите ги мерат перформансите на своите вработени. Се работи за технолошки продукт кој инволвира сериозен и долг процес на истражување и развој, а за што ни беа потребни многу време и ресурси“, истакна Нино Карас, коосновач и управител на компанијата „Кодвел“ пред присутните на настанот.

Тој истакна дека благодарение на Фондот за иновации и технолошки развој и заедничката инвестиција како компанија се решиле да се впуштат во овој предизвик со интенција тој да стане светски познат продукт.

Во 2019 година семејството на ФИТР се искачи на 314 македонски компании, 54 поддржани училишта со директно вклучени над 500 ученици, како и повеќе од 30 партнерски организации.

Заедно за уште многу #УспешниПриказни!