Јован Деспотовски интервју за Макфакс

На сите 320 македонски компании кофинансирани од ФИТР може да им залепиме етикети, но дали е тоа коректно? – Интервју на Деспотовски за Макфакс

На сите над 320 македонски компании што обезбедуваат егзистенција за 15 илјади наши сограѓани и досега биле кофинансирани од Фонд за иновации и технолошки развој може да им се залепат етикети дека се сдсмовски, вмровски или некои други, но прашањето е дали е тоа коректно, вели директорот на ФИТР во интервју за Макфакс.

Во изминатите 2 години домашните компании со поддршка од ФИТР отворија и помеѓу 1.500 и 2.000 нови вработувања каде платите во просек се движат околу 40.000 денари.

Предвидените јавни повици на Фондот остануваат отворени, компаниите ќе можат да аплицираат, фазата на административна проверка, претселекција и селекција ќе може да се случува и да тече… Меѓутоа, иако немаме законски ограничувања, решивме интерно, самото носење на одлуката да го пролонгираме до прогласување на изборниот процес за завршен, објаснува Деспотовски.

За овие и за многу други теми, погледнете го целото интервју за Макфакс: