Posts

Микротика на Докстим поддржана од ФИТР – Создаваме успешни приказни

Докстим: Поддршката од ФИТР за нашиот проект #Микротика дојде во клучен момент кога размислувавме на кој начин ќе формираме тим и како да ја заокружиме нашата идеја.

„Од тие причини и решивме дека можеме да започнеме со реализацијата на проектот бидејќи имаме поддршка, а на нашиот тим останува да се посвети на она што најдобро го прави и да бидеме слободни во она што најдобро знаеме да го работиме. Веќе ја имаме првата верзија на нашата апликација. Она што следи и за кое ја имаме огромна поддршка од Фондот за иновации и технолошки развој е проширување на нашата идеја на светскиот пазар.“, посочи Раде Десподовски, од компанијата Докстим, чиј проект е поддржан од Фондот.

Во 2019 година семејството на ФИТР се искачи на 314 македонски компании, 54 поддржани училишта со директно вклучени над 500 ученици, како и повеќе од 30 партнерски организации.

Заедно за уште многу #УспешниПриказни!

Кузмановиќ: Поддршката од ФИТР за компаниите е многу важна во за создавање на успешни приказни

Стратум рид со проектот „Импала“ е првата македонска компанија од целиот регион на ЈИЕ која во следните 10 години е поканета на Светскиот иновациски форум во Давос!

„Пред 1,5 година за прв пат почувствував поддршка од државата преку ФИТР. Затоа, ве молам да не престанувате со ширење на позитивна енергија помеѓу бизнис секторот каква што немало до сега. Никогаш до сега не се развивале толку креативни решенија и се отвора простор за младите да направат нешто во својата земја кое ќе остане трајна вредност, посочи Весна Кузмановиќ, тим лидер на проектот „Импала“ кој е поддржан од Фондот.

Финансиската поддршка која ја добиваме е многу важна, истакна Кузмановиќ на промотивниот настан на ФИТР насловен „Создаваме #УспешниПриказни“.

„Но, во исто време, од непроценливо значење се односите и поддршката која ФИТР ја изгради со меѓународните стратешки партнери, бидејќи напорите на Фондот се препознаени секаде и тие гледаат во него партнер на македонските компании“, рече Кузмановиќ пред присутните на настанот.

Во 2019 година семејството на ФИТР се искачи на 314 македонски компании, 54 поддржани училишта со директно вклучени над 500 ученици, како и повеќе од 30 партнерски организации.

Заедно за уште многу #УспешниПриказни!

ФИТР со рекордна реализација од 99,9% на предвидените финансиски средства за поддршка на домашната економија

Фондот за иновации и технолошки развој ја заврши 2019 година со рекордна реализација од 99,97% на предвидениот буџет наменет за финансирање на домашните компании и останати корисници на средства од инструментите на ФИТР.

Во измината година, ФИТР кон домашните компании исплати вкупно 633,6 милиони денари финансиска поддршка за реализација на инвестициски проекти. Средствата се обезбедуваат од Буџетот на Владата, како и од Светската банка. Со овие средства, како и сопствените пари што компаниите ги уплаќаат на наменски сметки, вкупниот обем на реализирани средства преку проектите на ФИТР за 2019 година надминува 1 милијарда денари.

Дополнително, исплатени се над 12,6 милиони денари за проекти во делот на образованието, заштитата на животната средина, како и примената на иновациите во јавниот сектор.

Во 2019 година, Фондот во целост ја реализираше предвидената програма за реализација на нови јавни повици и обезбедување на поддршка за инвестициски проекти во економијата. Така, за комерцијализација на иновации предвидените 12,5 милиони евра се искористени 100%, додека во тек се два јавни повици – за поддршка на технолошки развој и стартап компании, за што средства беа обезбедени со ребалансот на Буџетот за 2019г.

Заклучно со декември, ФИТР има склучено (или во фаза на склучување на) договори за кофинансирање на 320 компании и 54 основни и средни училишта. Вкупниот обем на инвестиции кај домашните компании е во вредност од околу 57 милиони евра, од кои 22 милиона евра се учество на самите компании. На овие проекти има директно ангажирани 769 лица, од кои дури 360 се новоотворени работни места, со просечна плата од 700 евра.

Првичните анализи на работењето на дел од компаниите чија реализација на проектите е во понапредна фаза, покажуваат дека по поддршката од Фондот приходите им пораснале за 50 отсто, а нето добивката пораснала за 64 отсто. Зголемен е и бројот на вработени за 27 отсто, а забележан е и пораст од 40 отсто кај просечната месечна плата исплатена во овие компании.

Фондот ја стартуваше и кампањата „Создаваме успешни приказни“ која има за цел презентација на кофинансираните проекти и постигнатите резултати преку личните приказни на нашите корисници.

„Преку нив сакаме да ви го доближиме заедничкиот успех. Гледате околу вас дека станува збор за луѓе од вашето соседство, ваши врсници, луѓе кои ги познавате и кои веќе успешно ги развиваат сопствените бизниси. И тие треба да бидат наша, ваша и заедничка инспирација и мотив да продолжиме понатаму. Во следниот период ќе слушате и гледате многу вакви успешни приказни. Нашата политика и нашата посветеност е да продолжи поддршката на економијата“, рече директорот на ФИТР, Јован Деспотовски на презентацијата на работата на ФИТР во 2019 и на кампањата „Создаваме успешни приказни“.

Фондот минатата година воведе и повеќе новини и измени со цел поедноставување на постапката за аплицирање. Меѓу другото воведена е и таканаречената „fast track“ скратена постапка за аплицирање. Отсега компаниите кои ги поминале фазите на административна проверка и претселекција и добиле соодветни забелешки и препораки од Комитетот за одобрување на инвестиции на Фондот во последна фаза, ќе може да достават подобрен проект на следен јавен повик користејќи ја скратената процедура. Ова право се однесува за сите јавни повици на Фондот објавени во период од 12 месеци од добиеното известување на компанијата од Комитетот на претходен јавен повик.

Со скратената постапка се намалуваат трошоците за компаниите, но и на Фондот и значително се намалува времето од аплицирање до одлука на Комитетот за одобрување на инвестиции. Во практика, од досега потребните 60 – 90 денови (зависно од број на пристигнати апликации) постапката за компаниите што ре-аплицираат со ист или подобрен проект би траела двојно помалку.

Скратената постапка веќе почна да се применува од декември со јавните повици за  „Ко-финансирани грантови за технолошки развој “ со вкупен буџет од 6.000.000 евра, и нов повик за новоосновани трговски друштва „старт-ап“ и „спин-оф“ со вкупен буџет од 1.500. 000 евра. Апликациите за истите се отворени до 05.02.2020г. за технолошки развој, однос до 25.02.2020г. за стартап компании.

Создаваме успешни приказни – ФИТР досега поддржа 314 компании, 54 училишта и 30 организации

Во 2019 година во Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) пристигнаа дури 487 апликации за поддршка, што е тројно повеќе од првиот повик во 2015 година кога беа пријавени се 158 апликации. Владата го следеше зголемениот интерес и Буџетот за поддршка на иновации од 1,2 милиони евра поддршка во 2015 година, во 2019 година изнесува дури 11.2 мил евра, истакна претседателот на Владата, Зоран Заев на презентацијата на работата на ФИТР во 2019 и на кампањата „Создаваме успешни приказни“. На настанот се обратија и заменик претседателот во Владата задолжен за економските ресори, Кочо Анѓушев, и директорот на ФИТР, Јован Деспотовски.

Создаваме успешни приказни - ФИТР промо настан 2

„Резултатите од одобрените проекти се одлични. Во компаниите што добија поддршка преку Фондот за иновации и технолошки развој приходите од работењето пораснаа за 50 отсто, нето добивката пораснала за вртоглави 64 отсто, бројот на вработени е зголемен за 27 отсто, а просечната месечна плата пораснала за 40 отсто. Дури 839.3 илјади евра или 39 отсто од средствата што биле доделени како грант се вратени во Буџетот преку данокот на добивка и задолжителни придонеси на поддржаните компании“, истакна премиерот Заев

Вкупниот број на вработени во грантираните компании изнесува 769 вработени, од кои дури 360 се ново отворени места благодарение на финансиската поддршка на Фондот за иновации и технолошки развој, посочи Заев.

„Просечната плата во овие компании е 700 евра. Тоа се бројките на успехот. Тоа се бројките што ја прават голема насмевката на лицата на 769 вработени“, рече премиерот Заев.

Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, потсети дека една од главните задачи на Владата на самиот почеток на мандатот, беше да се креираат конкретни и ефикасни мерки со кои се овозможи реална и силна поддршка на македонската економија со Планот за економски раст, кој се темели на три столба.

„Мерките од третиот столб на Планот за економски раст се конкретно насочени кон микро, малите и средни компании и се имплементираат токму преку Фондот за иновации и технолошки развој. Изминатите две и пол години преку повеќе инструменти се подржани се вкупно 314 компании во вредност од околу 57 милиони евра, од кои 22 милиона евра се учество на самите компании, а приближно 35 милиони евра се средства коишто се наменети од Фондот, односно од Буџетот и финансиски средства од Светска банка. Главната порака од овие проекти со сите граѓани, особено кон младите луѓе е: Останете во Република Северна Македонија и не чекајте да бидете вработени. Создадете своја фирма, креирајте свои производи, државата ќе ви помогне во развојот и комерцијализација на производите“, нагласи вицепремиерот Анѓушев.

Директорот на ФИТР, Јован Деспотовски рече дека семејството на ФИТР во изминативе две години порасна на 314 компании, 54 поддржани училишта и над 30 партнерски организации.

„Го зголемивме обемот на инвестиции во домашните компании за 57 пати. Две и пол години работиме, и две и пол години слушаме и критика и тоа голема. Не беше лесно да се помине сето тоа. Но, ова што гледате тука се реални луѓе, реални проекти и реални успешни приказни, а не измислени работи. Одбравме дел од нашите корисници да ни бидат амбасадори и  преку нивните приказни да го доближиме заедничкиот успех. Гледате околу вас дека станува збор за луѓе од вашето соседство, ваши врсници, луѓе кои ги познавате и кои веќе успешно ги развиваат сопствените бизниси. И тие треба да бидат наша, ваша и заедничка инспирација и мотив да продолжиме понатаму. Во следниот период ќе слушате и гледате многу вакви успешни приказни. Нашата политика и нашата посветеност е да продолжи поддршката на економијата“, рече директорот на ФИТР, Јован Деспотовски на презентацијата на работата на ФИТР во 2019 и на кампањата „Создаваме успешни приказни“.

Создаваме успешни приказни - ФИТР промо настан 3

Интересот за е-трговија сè повеќе расте – Втора годишна конференција поддржана од ФИТР

Триесет и шест проценти од македонските граѓани кои имаат пристап до интернет вршат онлајн нарачки. Од почетокот на годината бројките покажуваат на потрошени 84 милиони евра и раст од 26 проценти во однос на тој период лани. Во земјава има потенцијал за раст на е-трговијата. Услови постојат, законодавството дава можност, оформен е и Електронскиот регистар на население, а се најавуваат и промени и во делот на мали пратки и нивно следење со скенер.

Ова го истакнаа пред годишната конференција за е-трговија „Бизнис-раст со е-трговија“ во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, министерката за финансии Нина Ангеловска, министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, директорот на ФИТР, Јован Деспотовски и Виктор Стојковски, генерален секретар на Асоцијацијата.

Годишна конференција за е-трговија 2

– Интересот за е-трговија сè повеќе расте и се зголемува што покажуваат и бројките за потрошени 84 милиони евра во првата половина од оваа година и имаме раст од 26 отсто во однос на тој период лани, рече Стојковски и додаде дека радува фактот што се зголемува и процентот на нарачки кон домашни онлајн продавници во однос на нарачките од странство.

Министерката за финансии посочувајќи на податоци дека во 2011 година обртот во е-трговија изнесувал 930 илјади евра, а во 2017 година достигнал 134 милиони евра и раст во последните години раст од околу 30 проценти, рече дека сепак има огромен потенцијал за уште поголем и позабрзан раст.

– Сметам дека имаме огромен потенцијал за уште поголем и позабрзан раст, но за да го вклучиме тој потенциијал клучно потребно е да имаме квалитетно партнерство и холистички пристап помеѓу Владата, невладините организации, реалниот сектор, академијата, едукациските центри. Дигиталната економијата е предизвик за сите земји и носи огромни можности за раст, рече Ангеловска.

Годишна конференција за е-трговија 3

Додаде дека од оние граѓани што имаат пристап до интернет 36 проценти вршат онлајн порачки и смета дека има потенцијал за раст и на оваа бројка.

Ангеловска истакна дека недостасуваат софистицирани платежни солуции и најави дека со новиот закон за платежни услуги ќе се направи либерализација за влез на нови компании со што ќе се зголеми конкурентноста и за домашните банки, како и дека ќе се работи на нелојалната конкуренција во е-трговијата.

– Предизвик за домашните компании е нелојалната конкуренција во е-трговијата. Се работи на акциски план за да се адресира и да се намали даночната евазија а со тоа да се помогне тие средства да одат кај регистрирани е-трговци бидејќи е тешко менаџирањето на продавница за е-трговија и ние како влада треба да им го олесниме патот на малите и средни компании за да можат да растат и да ги пласираат производите и надвор, рече Ангеловска.

Таа посочи и на тоа дека се работи и на проблемот што го создаваат малите пратки чиј обем се повеќе се зголемува и оти се потребни поголеми ресурси на Царинската управа за да се справи со тоа.

Во оваа насока, како што додаде, со проектот што го работи Царината со царината од Кореја наскоро ќе се стави скенер во поштата за да може и автоматски да се гледаат кои се пратките што пристигнуваат и, како што истакнува да се тргне и оној субјективизам или мануелна работа при царинење, а од друга страна да оди побрзо целиот процес.

Годишна конференција за е-трговија 4

Министерот Манчевски оцени дека граѓаните уште полесно ќе се вклучат во електронската трговија со пуштањето на Електронскиот регистар на населението и активирање на својот електронски идентитет.

– Клучно е да се инвестира во овој сегмент и од страна на државата и од страна на приватниот сектор и тоа го правиме и бројките покажуваат дека ова е иднината на еконмскиот развој на нашата земја, порача Манчевски, кој посочи дека имаме голем потенцијал и луѓе, но и можности што ги нуди и нашето законодавство.

Од следниот месец, најави дека ќе се пушти во функција новиот национален портал за електронски услуги што дополнително ќе ја зголеми побарувачката, а од следната година ќе се реализира и огромен проект од 30 милиони евра со поддршка на Светска банка за изградба на оптичка инфраструктура во сите делови на државата каде нема доволно широкопојасен интерен.

Една од клучните институции во оваа област е Царинската управа. Според директорот Танасоски, како институција во наредниот период за да го забрзаат протокот во е-трговија и да се олесни трговијата ќе предложат нов договор за регулирање на е-трговијата во рамки на ЦЕФТА.

Годишна конференција за е-трговија 5

Според директорот на ФИТР, Јован Деспотовски, конкретна соработка каде Владата го поддржува овој сектор е поддршката преку Фондот.

-Имаме инвестирано во над 100 компании кои развиваат нови технологии и се занимаваат со маркетинг. Ова е конкретна соработка каде Владата ги поддржува. Некаде 17 милиони евра е вкупна инвестиции каде компаниите инвестираат и сопствени шест милиони евра и направивме првични анализи што покажуваат дека по основ на приход имаат раст од 50 отсто и 60 проценти во однос на добивката.

Секоја инвестиција во нови технологии се исплати, изјави Деспотовски.

На конференцијата учествуваат над 400 претставници на над 130 компании, банки и институции од 10 земји во регионот.

ФИТР: Со измените во Среднорочната програма нови можности за македонските компании

Фондот за иновации и технолошки развој отвора нови можности и скратени процедури за македонските компании со измените на Среднорочната програма кои беа усвоени од Владата. Со овие промени, до крајот на годината предвидени се два нови повици – едниот наменет за технолошки развој и вториот за поддршка на стартап компании.

Со ребаланост на буџетот обезбедени се и зголемен обем на средства, односно околу 6 милиони евра за технолошки развој и дополнителни 1,5 милиони за стартап компании. Дополнително, заради рекордниот интерес на компаниите за повикот за комерцијализација на иновации (487 аплицирани инвестициски проекти), со измените во програмата се предвидува проширување на буџетот на повикот.

Со проширениот буџет, што сега изнесува 12,5 милиони евра, се очекува, само за овој повик, да се обезбеди ко-финансирање на проекти на 70 – 75 домашни компании. Вкупно, со овој и новите повици што ќе се реализираат до крајот на 2019 година се очекува околу 200 македонски компании да искористат финансиска поддршка преку третиот столб од Планот за економски раст на Владата, што го реализира Фондот.

Со програмата и новиот повик за технолошки развој, предвидено е воведување и на т.н. скратена процедура за аплицирање, што ќе важи за оние компании кои претходно аплицирале на повиците на Фондот и поминале две од предвидените три фази на проверка и евалуација. Целта е намалување на трошоците за компаниите, но и на Фондот и значително намалување на времето од аплицирање до одлука на Комитетот за одобрување на инвестиции.

Во моментов Фондот има над 240 компании корисници, со вкупно ниво на инвестиции од околу 40 милиони евра во домашниот приватен сектор, од кои над 17 милиони евра се сопствени средства на компаниите. Според првичните анализи на Фондот, направени на група од 52 компании корисници на средства, се бележи раст на просечните приходи на годишно ниво од 50%, раст на бројот на вработените за 27% и раст на платите за околу 40% во просек, во однос на периодот пред започнување со инвестицискиот проект.

Со измените во Среднорочната програма за работа предвидени се повеќе активности во делот на истражување и развој (воведување на нови инструменти за поддршка), продолжување со реализација на проектот за изградба на Научно – технолошки парк во Скопје, како и заокружување на концептот на Фонд за млади умови.Во голем дел од предвидените активности Фондот има меѓународни финансиски партнери, како Светската Банка, ЕУ Делегацијата, Велика Британија, Швајрација, САД и други.

Иницијaтива на ФИТР и МБА за дополнителна финансиска поддршка на домашните иновативни компании

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ги презентираше инструментите за финансиска поддршка на домашните компании пред членките на Македонската банкарска асоцијација (МБА) во која членуват сите деловни банки и штедилници. Целта на ФИТР е поттикнување на банкарскиот сектор за поактивно вклучување во ко-финансирање на програмите за иновации и технолошки развој.

Пред директорите и членови на управни одбори на сите банки во земјава беа презентирани и резултатите од досегашното работење на Фондот преку анализата на спроведувањето на проектите и ефектите за домашната економија. На средбата беше дискутирано и како можностите за кредитирање од страна на банките да станат подостапни не само за корисниците на ФИТР туку и за компаниите чии предлог проекти поради ограничените финансиски ресурси на Фондот не се одобрени за финансирање, а имаат потенцијал.

Средба директор на ФИТР, Деспотовски со МБА 2

“Сакаме да ги видиме банките како наши партнери во поддршка на растот на македонската економија“, изјави директорот на ФИТР, Јован Деспотовски по средбата.

Претставниците на банките позитивно ја оценуваат работата на ФИТР и изразија подготвеност дека ќе ги разгледаат сите можности за финансирање, како и да се воспостави пракса за размена на информации помеѓу ФИТР и МБА за успешна реализација на овие иницијативи.

Портфолиото на ФИТР во последниве две години бележи седмоструко зголемување во однос на бројот на корисници од периодот 2014 – 2017 и сега брои 250 микро, мали, средни и големи домашни компании. Овие компании реализираат инвестиции во износ од околу 40 милиони евра, од кои 23 милиони се обезбедени како ко-финансирање од Владата и Светската банка. Покрај своите инструменти, поради сѐ поголемиот интерес и бројот на квалитетни проекти, ФИТР постојано работи на изнаоѓање на дополнителен извор за финансиска поддршка на домашните компании.

Средба директор на ФИТР, Деспотовски со МБА 3

Три медали за македонските ученици на Балканската олимпијада по информатика

Сребрен и два бронзени медали освоија македонските ученици – информатичари на 27-мата Балканска олимпијада по информатика (БОИ 2019) која од 9-ти до 14-ти септември се одржа во Атина, Грција.

Тимот, кој беше поддржан од страна на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР)  се состоеше од учениците:

Мартин Динев од с. Пирава, Валандово

Андреј Величковски од Куманово

Благојче Павлески од Прилеп

Владимир Шарковски од Скопје

Со тимот раководеа менторите: м-р Емил Станков и Владислав Бидиков од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ).

BБалканска олимпијада по информатика 2

Претседателот на Здружението на информатичарите на Македонија (ЗИМ), д-р Миле Јованов, кој воедно е и повеќегодишен претседател на оваа олимпијада, вели дека заедно со овој резултат оваа година македонските ученици на интернационалните натпревари по информатика во Грција, Азербејџан и Словенија освоија вкупно 2 сребрени и 5 бронзени медали, со што го продолжија континуитетот на одлични претставувања во меѓународни рамки и потврдија по кој знае кој пат дека со знаењето што го поседуваат од областа на компјутерските науки можат да се носат рамо до рамо со своите врсници ширум целиот свет. Уште повеќе, годинава во Атина е освоен досега најсилниот медал за Македонија, по поени близок до златните медали.

Главен организатор на БОИ 2019 беше Здружението на информатичари на Грција, со поддршка од грчкото Министерство за образование и верски работи. БОИ е регионален натпревар од областа на компјутерските науки за средношколци, на кој традиционално учествуваат вкупно по 4 од најдобрите ученици избрани преку годишните национални натпревари во програмирање на земјите-членки на БОИ заедницата. На годинешното издание учествуваа вкупно 44 натпреварувачи од следниве 12 балкански земји: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Кипар, Грција, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Романија, Србија, Словенија и Турција. Дополнително, како претставници на земја-гостин на олимпијадата, во неофицијална конкуренција учествуваа и ученици од Италија.

Учениците од македонскиот тим за БОИ 2019 беа избрани преку целогодишен циклус на натпревари, кој што редовно се организира од Здружението на информатичарите на Македонија (ЗИМ), а оваа година беше поддржан од Агенцијата за млади и спорт, Фондот за иновации и технолошки развој, Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) и општествено одговорните компании Нетцетера, Грабит, Докстим, Сорсикс, Семос едукација и Хаселт. Натпреварите се одржуваат преку системот mendo.mk кој е достапен во текот на целата година за сите заинтересирани натпреварувачи.

Балканска олимпијада по информатика 3

Следната, 28-ма по ред, Балканска Олимпијада по Информатика (БОИ 2020), ќе се одржи идната година во Словенија.