Posts

Кузмановиќ: Поддршката од ФИТР за компаниите е многу важна во за создавање на успешни приказни

Стратум рид со проектот „Импала“ е првата македонска компанија од целиот регион на ЈИЕ која во следните 10 години е поканета на Светскиот иновациски форум во Давос!

„Пред 1,5 година за прв пат почувствував поддршка од државата преку ФИТР. Затоа, ве молам да не престанувате со ширење на позитивна енергија помеѓу бизнис секторот каква што немало до сега. Никогаш до сега не се развивале толку креативни решенија и се отвора простор за младите да направат нешто во својата земја кое ќе остане трајна вредност, посочи Весна Кузмановиќ, тим лидер на проектот „Импала“ кој е поддржан од Фондот.

Финансиската поддршка која ја добиваме е многу важна, истакна Кузмановиќ на промотивниот настан на ФИТР насловен „Создаваме #УспешниПриказни“.

„Но, во исто време, од непроценливо значење се односите и поддршката која ФИТР ја изгради со меѓународните стратешки партнери, бидејќи напорите на Фондот се препознаени секаде и тие гледаат во него партнер на македонските компании“, рече Кузмановиќ пред присутните на настанот.

Во 2019 година семејството на ФИТР се искачи на 314 македонски компании, 54 поддржани училишта со директно вклучени над 500 ученици, како и повеќе од 30 партнерски организации.

Заедно за уште многу #УспешниПриказни!

Проектот „Следење на очи, кодирање на лице и неуромаркетинг“ со поддршка од ФИТР

Проектот „Следење на очи, кодирање на лице и неуромаркетинг“ на компанијата Стратум Рид претставува платформа со која можат да се мерат стимулуси од било каков тип во однос на имплицитни техники. Со други зборови, се овозможува мерење на движење на зеница на око, препознавање на емоции врз основа на фацијална експресија, галванов рефлекс, пулс итн.

„Овој проект е од областа на истражување на пазар, а претставува спој на повеќе професии и соработка помеѓу повеќе чинители. Проектот се работи веќе две години, а поддршката од ФИТР ќе ја искористиме за изработка на бета верзија на платформата која ќе биде лансирана до крајот на оваа година. Врз основа на оценките кои ќе ги добиеме од корисниците, ќе следи процес на доработка и усовршување. Потоа платформата ќе се комерцијализира во рамките на Светскиот иновациски форум“, посочуваат од Стратум Рид.

„Поддршката од Фондот за иновации и технолошки развој е значајна затоа што колку и да имате голема енергија, знаење и идеа, доколку ја немате финансиската поддршка, тогаш тешко дека можете сето тоа да го изреализирате. Токму затоа, на ФИТР се гледа како на институција со која можете да ги реализирате проектите на кои работите и верувате дека можат да донесат успех.“, додава претставникот на Стратум Рид во видеото.

Компанијата Стратум Рид е една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките на првиот јавен повик од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија.

Со првиот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 20 милиони евра. Се ангажираат 460 лица, од кои 85 се нови работни места, со просечна плата од 48.000 денари.