Posts

Младите треба да бидат двигатели на економијата и општеството – На Макинова се одржа #ПетокЗаМлади во организација на ФИТР

Основци и средношколци ги презентираа своите иновативни проекти во рамките на програмата „#ПетокЗаМлади“ во организација на Фондот за иновации и технолошки развој. Оваа иницијатива на ФИТР која денеска се одржа по втор пат, има за цел стимулирање на креативното и критичкото размислување кај младите.

Креативната работилница за младинско творештво беше организирана како дел од манифестацијата Макинова која е поддржана од Фондот, а во рамките на саемот Технома. Срдношколците од неколку училишта од различни делови на Македонија работеа  на нивните иновации на работилниците организирани од страна на Сојузот на здруженија за техничка култура на Република Македонија – „Народна техника“. Меѓу другото, учениците од средните скопски училишта „Михајло Пупин“ и „Јосип Броз Тито“ кои беа наградени во рамки на „Предизвик за млади истражувачи“ на ФИТР исто така имаа можност да ги претстават своите проекти и да разменат идеи.

Петок за млади ФИТР во Макинова Технома 3

Во своето обраќање на почетокот на настанот, директорот на ФИТР, Јован Деспотовски, ја истакна важноста на организирањето на ваков вид работилници и иницијативи во поглед на овозможување континуирана поддршка и стимул за младите, како и развивање на критичкото мислење од најрана возраст.

„Фондот за иновации и технолошки развој продолжува со реализацијата на „Петок за млади“. Програма која е наменета за младите и ги става нив во фокусот. Целта е преку посебен вид програми и иницијативи да го поттикнеме развојот на критичкиот, иновативниот и креативниот потенцијал кај оваа популација,“ истакна Деспотовски.

Директорот на ФИТР ја посочи успешно реализираната програма „Предизвик за млади истражувачи“ која ФИТР годинава ја спроведе во соработка со Министерството за образование и наука. Само годинава, преку оваа програма е доделена финансиска поддршка за 20 основни и средни училишта со цел развивање на различен тип иновативни проекти.

„Денес, во рамките на настанот денес беа презентирани дел од решенијата кои произлегоа од тие проекти. Најавувам скорешно продолжување и распишување на нов повик од „Предизвикот за млади истражувачи“. Сакаме да дадеме шанса на младите со цел да ги поттикнеме да станат претприемачи и двигатели на економијата, како и на целото општество“, рече Деспотовски.

Петок за млади ФИТР во Макинова Технома 2

Учениците и посетителите имаа можност да ги видат проектите „Хигиена на забите со еколошка паста“ и „Теслини струи“ изработен од учениците од „Ацо Русковски“ од Берово, „Теслин трансформатор“ на учениците од средното училиште „Коле Нехнетин“ од Штип, проектот „Вертикален плотер“ на учениците од средното училиште „Јахја Кемал“ од Скопје како и  проектот на средното училиште „Михајло Пупин“ за изработка на оригинален 3Д принтер за кој користат посебна софтверска програма.

Меѓу проектите што беа изложени се и „Еко фрижидер“, „Еколошка соларна термоелектрана“, „Биоапсорбирачки васкуларен стент“, „Електроекономски уред“, „Машина за гравирање со ласер“ и други.

#ПетокЗаМлади @Технома – ФИТР организира работилница за поттикнување на иновации помеѓу средношколците

Фондот за иновации и технолошки развој продолжува со започната иницијатива – #Петок за млади @ФИТР, со цел да се поттикнат креативните вештини и иновативноста кај младите. Овој петок (25.10.2018 год) во рамките на манифестацијата Макинова која е поддржана од Фондот, на саемот Технома ќе се одржи „Креативна работилница за младинско творештво“.

Своите иновативни проекти ќе ги претстават ученици од неколку средни училишта од Македонија кои ги изработиле во рамки на работилниците организирани од страна на Сојузот на здруженија за техничка култура на Република Македонија – „Народна техника“, како и средношколците од „Михајло Пупин“ и „Јосип Броз Тито“ од Скопје чии проекти се избрани во рамките на „Предизик за млади“ на ФИТР.

Учениците и посетителите, меѓу другото ќе имаат можност да ги видат проектите „Хигиена на забите со еколошка паста“ изработен од учениците од „Ацо Русковски“ од Берово, „Теслин трансформатор“ на учениците од средното училиште „Коле Нехнетин “ од Штип, проектот „Вертикален плотер“ на учениците од средното училиште „Јахја Кемал“ од Скопје како и проектот на средното училиште „Михајло Пупин“ за изработка на оригинален 3Д принтер за кој користат посебна софтверска програма.

Целта на работилницата е учениците да разменат практични искуства кои ќе ги поттикнат да работат на нови иновативни проекти, надвор од училниците, преку интеракција и дружење.

Работилницата ќе се одржи на 26.10.2018 год (петок), во 12 часот, во рамки на саемот Макинова кој се одржува во спортската сала „Борис Трајковски“.

Истовремено ФИТР се приклучува на огромниот број на хумани граѓани, организации и компании кои помагаат и донираат за лекувањето на Сара Настеска од Охрид. На штандот на ФИТР е поставена кутија за донации. Собраните финансиски средства од страна на хуманите граѓани до завршувањето на Саемот на 28.10 ќе бидат донирани за Сара заедно со досега собраните финансиски средства од страна на вработените во ФИТР.

Макинова и Еконова ФИТР на Технома кутија со донации за Сара Настеска

Да бидеме хумани и да ја покажеме нашата солидарност на дело!

ФИТР на Технома 2018 – Поддржани манифестациите Макинова и Еконова

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ги поддржа манифестациите „Макинова“ и „Еконова“ кои годинава во рамките на Технома ги организира СПАТУМ – Сојузот на пронаоѓачи и автори на технички унапредувања на Македонија, во соработка со Народна техника на Македонија.

Макинова и Еконова ФИТР на Технома 3

Овие манифестации се одржуваат од 24ти до 28ми Октомври и во фокусот ја ставаат енергетиката, заштедата на енергија, користењето на материјали за енергетска ефикасност, заштитата на околината и рециклирањето. Изложбата на пронајдоци, иновации, нови технологии, нови производи, унапредувања, индустриски дизајн, трговски марки и младинско истражувачко и креативно творештво – Макинова 2018 се одржува по 39ти пак, заедно со 16-та изложба Еконова 2018.

Оваа година сите посетители ќе можат да бидат дел од 44. издание на Технома – меѓународниот саем на металургија, електроника, енергетика, неметали, градежништво, обезбедување и заштита, 15. издание на меѓународниот Саем за градежништво, градежни материјали и градежна механизација придружен со 8-миот саем за недвижности и инвестиции – Realexpo.

Макинова и Еконова ФИТР на Технома кутија со донации за Сара Настеска

Истовремено, во периодот на одржувањето на манифестациите, ФИТР се приклучува на огромниот број на хумани граѓани, организации и компании кои помагаат и донираат за лекувањето на Сара Настеска од Охрид.

На 25.10 е поставена кутија за донации. Собраните финансиски средства од страна на хуманите граѓани до завршувањето на Саемот на 28.10 ќе бидат донирани за Сара заедно со досега собраните финансиски средства од страна на вработените во ФИТР.

Макинова и Еконова ФИТР на Технома 2