Posts

ФИТР одржа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Стопанската комора на Македонија

Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) одржаа Инфо сесија за јавниот повик #Стартапувај во Стопанската комора на Македонија.

Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува со поддршка на Светската банка.

1 IMG_2167СтартАПувај инфо сесија Стопанска комора на Македонија 2

Линк и повеќе информации за повикот: fitr.mk/startapuvaj

Следната инфо сесиjа за овој јавен повик е предвидено да се одржи во Охрид, а веќе се одржаа вакви настани во Скопје, Битола, Тетово, Штип, Прилеп и Струмица.

ФИТР одржа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип

Претставници на Фондот за иновации и технолошки развој денеска одржаа инфо сесија за јавниот повик „СтартАПувај“ во Штип. Настанот се одржа на ‘Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип.

Целта на овој јавен повик е финансиска поддршка на новоосновани старт-ап и спин-оф компании и истиот се спроведува со поддршка на Светска банка.

Повеќе информации за повикот се достапни на следниот линк: fitr.mk/startapuvaj

Следните две инфо сесии за „СтартАПувај“ е предвидено да се одржат во Прилеп и Охрид, а претходно веќе се одржаа вакви настани во Битола и Тетово.

Инфо сесија СтартАПувај во Штип 2

Проектот „Развој на паметен фотоволтаичен модул (ФВ-ПАМ)“ на Торакс со поддршка од ФИТР

Проектот „Развој на паметен фотоволтаичен модул (ФВ-ПАМ)“ има за цел да прерасне во нов револуционерен производ од областа на енергетско-ефикасните фасади и покриви. Овој проект е на компанијата Торакс, која го спроведува во соработка со Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ преку новоформираниот Центар за трансфер на технологии и иновации, ИНОФЕИТ и компанијата Интебако.

„Во насока на зголемување на својата палета на производи од областа на енергетско-ефикасните фасади и покриви решивме да ја искористиме можноста што ја понуди ФИТР и да развиеме нов револуционерен производ кој се очекува да има големо влијание врз пазарот во иднина“, велат од компанијата Торакс.

Тие истакнуваат дека целта на проектот е развој на иновативен производ, паметен фотоволтаичен модул, кој во себе ќе интегрира најсовремени батерии и управувачка електроника.

„Фотоволтаичниот модул наречен ФВ-ПАМ, покрај стандардните карактеристики за производство на електрична енергија, ќе има можност да ја акумулира таа електрична енергија и поради нејзината управливост ќе има големи позитивни ефекти врз електро-енергетскиот систем. Исто така, директно може да се користи и како градежен материјал во покривните конструкции, без употреба на дополнителни материјали.“, истакнува во видеото претставникот на оваа домашна компанија.

Во изработката и развојот на ФВПАМ, покрај Торакс и Интебако, ќе учествуваат истражувачи, докторанти, магистранти и студенти од ФЕИТ, што очекуваме да биде најпозитивен пример за примената на современите истражувања во практиката во насока на развој на иновативни производи.

Компанијата Торакс е една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од Фондот за иновации и технолошки развој во рамките на првиот јавен повик од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија.

Со првиот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 20 милиони евра. Се ангажираат 460 лица, од кои 85 се нови работни места, со просечна плата од 48.000 денари.

Покана за настан – нов повик за финансиска поддршка на ФИТР и СБ

Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) објавува нов повик од 1 милион евра за финансиска поддршка на новоосновани „стартап“ и „спиноф“ компании. Во фокусот на оваа програма поддржана од Светската банка се младите, а целта е поттикнување на иновативноста преку истражување и развој на нови бизниси.

Ве покануваме да ја проследите презентацијата на овој инструмент, како и на критериумите и условите за аплицирање, која ќе се одржи на 22.10.2018 год (понеделник) во холот на Економски факултет, Скопје – Универзитет „Св.Кирил и Методиј“ со почеток во 11.00 часот.

На настанот кој е отворен за сите заинтересирани, ќе бидат присутни претставници од ФИТР, Светската Банка и Економскиот факултет, а превидена е и дискусија со студенти.

Проектот „Софтверска платформа за продажба на електронски книги“ на Книготека поддржан од ФИТР

Проектот „Софтверска платформа за продажба на електронски книги“ е на компанијата Книготека претставува развој на еден уникатен и целосно интегриран софтверски пакет за производство, продажба и дистрибуција на електронски книги што ќе овозможи на илјадници потенцијални купувачи и корисници – издавачки куќи од целиот свет да креираат сопствена и брендирана дигитална книжарница.

Книготека: „Софтверската платформа се состои од две основни компоненти, а тоа е апликација за читање на десктоп и мобилни уреди со максимално ниво на криптирана заштита на содржината, како и „бек офис“, односно позадинска канцеларија со високо развиена аналитика, која на издавачите ќе им овозможи комплетна контрола врз административното, финансиско и продажното работење.

Проектот ќе се спроведе во времетраење од две години. Во првата половина ќе биде изработен производот, како и неговата правна заштита, а потоа ќе следува неговата комерцијализација на светскиот пазар. Бидејќи се работи за исклучително скап и сложен истражувачки и развојно-технолошки процес, соработката со Фондот за иновации и технолошки развој и финансиската поддршка се од исклучително значење за развојот на овој проект.

Покрај тоа што проектот ќе придонесе за развојот на нови технологии, како и бенефит за самата компанија и нејзиното работење, ќе има и значајни општествени придобивки: зголемување на бројот на вработени, потоа пораст на животниот стандард, зголемување на извозот и прилив на девизни средства, генерален пораст на БДП, како и полнење на државната буџетска каса преку даноци и останати придонеси.“

Компанијата Книготека е една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките на првиот јавен повик од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија.

Со првиот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 20 милиони евра. Се ангажираат 460 лица, од кои 85 се нови работни места, со просечна плата од 48.000 денари.

Проектот „ReadSpace“ на Кодвел и Издавачки центар Три со поддршка од ФИТР

Проектот Readspace на Кодвел и Издавачки центар ТРИ е платформа која е наменета за пазарот на електронски книги што ќе им помогне на издавачите тоа што веќе го имаат во форма на печатени книги, материјали и слично да го стават во електронска форма и да заработат.

„Подолго време работиме на овој продукт. Сега заедно со #ФИТР ни се овозможува нашиот раст да го забрзаме многу повеќе. Со оваа заедничка инвестиција да станеме лидери на пазарот на електронски книги кој многу добро се развива во регионот и цела Европа. Очекуваме дека ќе бидеме единствените кои на издавачите ќе им овозможат ова брзо и лесно да го направат без да треба да инвестираат големи дополнителни средства.“, велат од компанијата Кодвел.

„Се надеваме дека како резултат на оваа поддршка од ФИТР ќе успееме да ја направиме Македонија лидер токму на овој пазар на електронски книги и ќе успееме да се етаблираме како еден од врвните брендови за електронски книги како што е на пример Амазон.“, истакнува во видеото претставникот на оваа домашна компанија.

Кодвел и Издавачкиот центар „Три“ се една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките нa првиот јавен повик од Планот за економски раст на Влада на Република Македонија

Со првиот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 20 милиони евра. Се ангажираат 460 лица, од кои 85 се нови работни места, со просечна плата од 48.000 денари.

„Ултима Вин“ на Дуна поддржан од ФИТР

Проектот „Ултима Вин“ на компанијата Дуна е решение за прецизно, поекономично и поефикасно земјоделство кое ќе дава точни и прецизни информации во реално време за потребите на земјоделството од почва, ѓубриво, пестициди.

„Исклучително сме среќни што Фондот за иновации и технолошки развој препозна потенцијал во ваквата идеја која и самите ние многу посветено ја развивавме, а за почеток на еден ваков проект ни се важни не само средствата кои беа одобрени, туку и поддршката и признанието дека правиме нешто општествено корисно и иновативно.“, велат од „Дуна“.

Развојот на „Ултима Вин“ ќе придонесе за исклучително намалување на земјоделските загуби, а со тоа директно ќе влијаеме врз создавањето на сигурна и здрава храна и позитивно ќе влијаеме врз животната средина и здравјето на луѓето – сметаат од оваа компанија.

„Решението е замислено да биде лесно прилагодливо на различни земјоделски култури на различни почви и во различно опкружување, па затоа очекуваме да предизвика интерес и на светските пазари.“, истакнува претставничката на „Дуна“ во ова видео.

Компанијата Дуна е една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките нa првиот јавен повик од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија.

Проектот „0/48“ на Фејдом со поддршка од ФИТР

Проектот „0/48“ е на компанијата Фејдом фурнитуре ги означува резултатите кои оваа компанија има за цел да ги постигне: достигнување на 0 рекламации, како и време за изработка на мебел од 48 часа.

„Работата на овој проект ќе се одвива во три сегменти: редизајн на целокупната наша производна линија; воведување на нова производна линија во два засебни сегменти преку воведување на нови технологии за зголемување на ефикасноста и квалитетот во изработката; како и вклучување на сите дистрибутивни центри низ светот и воведување на повратна амбалажа за прв пат во индустријата за мебел. На овој начин дистрибутерите низ целиот свет ќе имаат можност да порачаат гарнитура по мерка, вкус и избор на материјал за нивниот краен купувач која ќе биде достапна за најмногу 10 дена од моментот на нарачката. Имајќи во предвид дека се работи за голем број на производни комбинации, проектот „0/48“ претставува мала револуција во индустријата за мебел во Европа, но и пошироко во светски рамки.“, велат од оваа компанија.

Со финансиската поддршка на #ФИТР во висина од 70 проценти во реализацијата на овој проект, на Фејдом фурнитуре ќе се овозможи побрз развој на овој проект, како и иновација на системски решенија.

„Уверени сме дека со овој Проект претставуваме пример во индустријата за мебел во Македонија. Се надеваме дека со ваквиот пристап ќе овозможиме таа да стане една од водечките гранки во нашата држава.“, додава претставничката на Фејдом во ова видео.

Компанијата Фејдом Фурнитуре е една од над 70 домашни компании/конзорциуми поддржани од ФИТР во рамките на првиот јавен повик од Планот за економски раст на Владата на Република Македонија.

Со првиот инвестициски бран се реализираат инвестиции во домашниот приватен сектор во износ од 20 милиони евра. Се ангажираат 460 лица, од кои 85 се нови работни места, со просечна плата од 48.000 денари.